מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
אגף בכיר בחינות

אגף בכיר בחינות

share
שתפו עמוד:
אגף בכיר בחינות

אגף בכיר בחינות הינו הגורם המיישם הבלעדי של חוקת הזכאות לתעודת בגרות, והחוקות להסמכת טכנאים והנדסאים מדופלמים. מופקד על הפקת תעודות ודיפלומות תוך מתן ביטוי למגזרים השונים הקיימים באוכלוסייה הישראלית. בחינות הבגרות מהוות את נקודת הסיום בלימודיו של התלמיד בחטיבה העליונה. אגף הבחינות אחראי לקיומן של בחינות אלו, בתאריכים ובמועדים שנקבעו ואשר עשויים להשתנות מעת לעת. אגף בכיר בחינות פועל לקיומן של הבחינות בכל המוסדות לחינוך על-יסודי בארץ, וכן לקיומן של בחינות הבגרות לנבחנים חיצוניים (אקסטרניים), לנבחני משרד הכלכלה ולנבחנים השוהים בחו"ל. בתום תהליך ההיבחנות, אחראי אגף בכיר בחינות על הפקת תעודות הבגרות לזכאים לכך, בהתאם לחוקת הזכאות ובהלימה לזרם החינוכי אליו משתייך בית הספר שבו למד התלמיד. כמו כן, מבצע אגף בכיר בחינות את הבחינות להסמכת טכנאים והנדסאים, שעורך המשרד לצורך הענקת התואר "טכנאי מוסמך" ו"הנדסאי" במכללות טכנולוגיות על תיכוניות, בתיאום עם מינהל מדע וטכנולוגיה ומשרד הכלכלה.

מחויבות

בחינות הבגרות וההסמכה הן בחינות משמעותיות לכל נבחנת ונבחן והן מהוות סיכום לתהליך הלימודי שעבר התלמיד במהלך שנותיו בתיכון. תעודת הבגרות מהווה עבור רבים, כרטיס כניסה למוסדות להשכלה גבוהה ולמקומות עבודה. משום כך, האגף מחויב לספק לכל נבחן את הבחינות במועדן, מבלי להתפשר על איכותן. בתום מועד הבחינות, האגף מחויב לספק לכל נבחן אישור ציונים במהירות האפשרית, וזאת כדי לא לעכב את קבלתו למוסדות להשכלה גבוהה.
אגף הבחינות משרת כיום אוכלוסיות יעד רבות ומגוונות: מנהלים, מורים, תלמידים, הורים וכיו"ב. אגף הבחינות מחויב לתת שירות איכותי, יעיל ומהיר לכל פונה, להנגיש את המידע המורכב הכרוך בבחינות הבגרות ולפשט תהליכים כך שהיו קצרים ויעילים ככל הניתן.

נתונים

מתקיימים ארבעה מועדי היבחנות: חורף, אביב, קיץ, מועד ב' (לבחינות אנגלית ומתמטיקה) מדי שנה, בצד מועדים ייעודיים לתכניות פדגוגיות של בגרות קיץ (המחצית השלישית) ובגרות לחיילים לוחמים ותומכי לחימה (בגרות לוחמים).
אוכלוסיה בקיץ תשע"ז
מספר נבחנים אינטרנים: 388,554.
מספר נבחנים אקסטרנים: 21,133.
מחברות בחינה בקיץ תשע"ז: 1,888,649.
מספר שאלונים פעילים: בנתיב העיוני: 164. בנתיב הטכנולוגי: 82.

מטרות אופרטיביות

  • להבטיח את איכות בחינות הבגרות המופקות על יד המערכת כך שתעמודנה בסטנדרטים תוכניים – פדגוגיים, טסטולוגיים וארגוניים.
  • לאפשר תנאי היבחנות הוגנים ושוויוניים תוך שמירה על טוהר המידות וזכויות הנבחנים.
  • לקיים הערכה איכותית של בחינות הבגרות כך שתהיה בעלת מהימנות ותוקף בהתאמה לתוכניות הלימודים ולקריטריונים שנקבעו, תוך עמידה בלוחות זמנים אשר מאפשרים הפקת תעודות בגרות לזכאים במועד.
  • לאפשר מענה לוגיסטי מתאים להפעלת תוכניות קידום תלמידים המעוניינים להשלים את בחינות הבגרות. כגון: תלמידי מב"ר, מועד חצב-ברק (מחצית שלישית), "הזדמנות שניה", נבחני פרויקט לוחמים בצה"ל, נבחני היל"ה, נבחני קידום נוער, תלמידי י"ג-י"ד (הסמכת טכנאים והנדסאים), תלמידי מכללות ועוד.
  • שיפור השירות עבור הפונים לאגף.
  • שיפור וייעול תהליכים לוגיסטיים מורכבים.
  • פיתוח טכנולוגיות היבחנות מתוקשבות בצד תקשוב מערכת בחינות הבגרות והתאמתה לעידן העתידי, תוך מתן דגש לפיתוחם של כלים טכנולוגיים מתקדמים ושילובם במערכת הבחינות המתוקשבות.

תחום ארגון הבחינות

מתפקידו ליישם בפועל את פיתוח שאלונים הבחינות והבצוע בפועל בשדה. להגדיר ולהפיק את "קובצי שאלוני בחינות הבגרות" לכלל מערכת החינוך ולהפיצם לבתי הספר בכל מועד בחינות. מופקד על הכנת לוח מועדי הבחינות. אחראי על תהליכי הפקה, הדפסה והפצה של שאלוני בחינות הבגרות לכלל המערכת (אינטרני ואקסטרני), מאמת את חוקי המענה (לבדיקת בחינות הבגרות) כפי שהוזנו למערכת הממוחשבת, מבצע הוראות תשלום לבודקי עבודות שנתיות, פרויקטים, ערעורים ותשלום לנציגי ציבור בוועדות טוהר הבחינות.

תחום נבחנים (תעודות ודיפלומות)

מתפקידו לטפל בקליטת תוצאות הבחינות שהתקיימו בכתב ובעל-פה, במעבדות הפרויקטים ובכל דרך היבחנות שנבחרה למקצוע. לאחר קבלת תוצאות הבחינות מבצע: בקרה, קליטת ציונים, בדיקות וטסטים לציון סופי. בתום הבדיקות והבקרות מועברים ציונים לבתי הספר באמצעות מערכת "קישורים" ולאתר האינטרנט. לבוגרי שנה שוטפת: בשלב ראשון מונפקים אישורי ציונים "זכאי" או "לא זכאי" וטפסים אישיים. לאחר קבלת משוב מבתי הספר על הציונים והטפסים האישיים מונפקות תעודות הבגרות, תעודות גמר ותעודות טכנולוגיות. לבוגרי מסלול טכנאים או הנדסאים - דיפלומות על פי סוג ההתמחות.
לנבחני משנה בוגרים: בשלב ראשון מונפקים תוצאות הבחינות של המועד הנוכחי. לאחר מכן, בסיום הטיפול בהרכב הזכאות מונפקות תעודות בגרות, תעודת גמר ותעודות טכנולוגיות.

תחום נבחנים חיצוניים (אקסטרניים)

מופקד על הטיפול בנבחנים החיצוניים (אקסטרנים) הפועלים באופן עצמאי לצורך היבחנות ומופקד על הקשר עם הנבחנים לצורך תיאום וייעוץ בבחינתם על פי הכללים הנדרשים לקראת זכאות לתעודת בגרות. המערכת דואגת לקיומן של הבחינות עבור נבחנים אלו בכ-70 מרכזי בחינה הפרושים ברחבי הארץ.

תחום תקצוב, מינהלה ובקרה

מטפל בכל המכרזים, הרכש, ההתקשרויות החוזיות והזמנות העבודה של האגף עם גורמי חוץ, כגון: הפעלת מרכז הבדיקה של בחינות הבגרות, המכונים לפיתוח והכנת שאלוני בחינות הבגרות, חברות המפעילות את מערך ההשגחה בבחינות, על מכרזי הבקרה וכו'. מנהל התחום מופקד על נושאי המשק באגף, הפקות, פרסומים ומערך הרכישות.

תחום התאמת דרכי היבחנות לבוגרים ולנבחנים בעלי צרכים מיוחדים

מופקד על הפעלתם של ועדות מקצועיות לקביעת התאמות בדרכי ההיבחנות של בוגרים בעלי לקויות למידה, תלמידים חולים, תלמידים בעלי מוגבלויות פסיכולוגיות וחריגי נוהל בבתי הספר העל-יסודיים ובמכללות הטכנולוגיות.
אחראי על אישור התאמות לנבחני בתי הספר התעשייתיים של משרד הכלכלה. מטפל בדרך היבחנותם של נבחנים צעירים ונבחנים מחוננים, נבחנים בחינוך המיוחד ובפרויקטים מיוחדים, כמו: פרויקט בגרות ללוחמים בצה"ל, טכנאים והנדסאים, נבחני מועד המחצית השלישית וכו'.

תחום טוהר הבחינות

מטפל במחברות שסומנו כחשודות באי-קיום טוהר הבחינות; מרכז את ועדת טוהר הבחינות, אשר דנה בערעורים על החשד שהוגשו, יוצר קשר עם בתי הספר והנבחנים, מנחה את חברות כח-האדם בכל הקשור בבקרת התנהלות הבחינות וטיפול באירועים חריגים המתרחשים תוך כדי הבחינות. מטפל בפניות בתי הספר ובאי-כחם של הנבחנים בכל נושא טוהר הבחינות.

תחום מטה בחינות

מרכזת את הטיפול והקשר עם חברות כח-אדם המספקות שירותי השגחה, עם חוליות הביקורת והבקרה וכן עם המרכז לבדיקת המחברות הארצי (המרב"ד). מבצעת בקרות על ספקים אלו. מופקדת על ההכנות הארגוניות להקמת מטה הבחינות, עומדת בקשר עם מטה תחנות הקליטה לשם הנחייה ותדרוך המטה בפתרון בעיות מול בתי הספר. אחראית לעדכון נהלי השגחה לבתי ספר ולספקי השירות של האגף.